Hier vind je heel veel ideeën om rond het thema duurzame voeding te werken in de klas:

Verruimen van dit thema naar thema’s zoals transport, eerlijke handel, water, afval, klimaatverandering

  1. Vermijd verspilling: - stel een boodschappenlijstje op
  • Eet voorgesneden groenten eerst op
  • Koop niet meer dan nodig
  1. Geef voorkeur aan lokaal geproduceerde seizoensgroenten en -fruit (beter voor het milieu/CO2 uitstoot vermindert hierdoor)
  2. Pas je vleesgebruik aan; vb. 1 dag per week veggie vermindert de CO2 uitstoot aanzienlijk
  3. Gebruik diepgevroren voedsel met mate. Invriezen verbruikt energie + gassen!
  4. Gebruik kraantjeswater. Liever geen vervuilende plastiekflessen.
  5. Watervoetafdruk voedsel. Deze kan je berekenen op de website “watervoetafdruk”.

Een appel: 40 l                                           blikje cola: 208 l

300 gram groenten: 60 à 100 l              200 g rundvlees: 3 960 l

  1. Waarom plantaardig (vegetarisch) eten? “EVA”
  • Voor je gezondheid (Belgen eten gemiddeld te veel vlees en te weinig groenten en fruit)
  • Voor het milieu (minder bemesting, minder CO2 uitstoot,..
  • Voor het dierenwelzijn
  • Voor je medemens
  • 1/5 van de totale broeikasgasuitstoot van de wereld gaat naar vleesproductie
  • Bedreiging van de biodiversiteit
  • 20 miljard landbouwdieren moeten gevoed worden
  • 1 kg rundvlees = 10 à 14 kg graan = voedselverspilling voor de medemens, want dagelijks sterven er 25 000 mensen van de honger.
  • Ook Belgisch vee wordt gevoed met soja uit het Amazonewoud; 17% van de ontbossing komt door de productie van vlees.
  1. Zelfpluktuin vb. Rawijs Wat zijn de voordelen?
  • Rechtstreeks van het veld, verser kan het niet.
  • Minder transport.
  • Seizoensgroenten: vermindert CO2 uitstoot.
  • Grote diversiteit verrijkt het bodemleven.
  • Je ervaart hoe alles groeit; heel boeiend om te volgen.
  • Geen verpakkingen (plastiekverpakking is erg vervuilend voor mens en dier)
  1. Oxfam-wereldwinkel vb paaseitjes/paashaas

Omdat heel wat boeren in het zuiden geen eerlijke kans krijgen op de wereldmarkt leven ze vaak in armoede. Oxfam ondersteunt hen bij het vermarkten van producten en ijvert voor betere handelsregels.

  • Velt

Hoe ecologisch tuinieren?

Waarom? Minder of geen sproeistoffen; dus minder vervuild water/bodem; dus beter (gezonder) voor mens en dier

  • Bijen zorgen voor bestuiving; maar worden bedreigd door intensieve landbouw (sproeistoffen)

Zonder bijen geen fruit!

  • Voedseloverschotten

 

thema duurzame voeding
de verschillende invalshoeken om te werken rond dit thema
- biologische voeding
- lokale voeding
- seizoensgebonden voeding
- vegetarische voeding/vleesvermindering
- eerlijke handel (fair trade)
- voeding met weinig verpakking/verpakkingsarm
- stadslandbouw
- voedseloverschotten
- tuinieren op school/ permacultuur
- composteren
GoodFood@school (duurzame catering op school)
- duurzame vis

 

duurzame voeding zorgt voor eten dat goed is:
                voor de consument
                goed voor het milieu 
                goed voor de boer, in het Noorden en in het Zuiden
                (ook in België worstelen boeren om te overleven)

duurzame voeding: genoeg eten, voor altijd en voor iedereen

 

Educatief materiaal:

LEERLIJN VOEDING OP SCHOOL:
https://www.gezondleven.be/files/onderwijs/Leerlijn-voeding.PDF

MOS-vertelplaten (verhalen):
* de ananasboot (voedselkilometers): https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/De%20ananasboot_0.pdf
* Zack gaat op reis (plastiek zak vervuilt de zee):
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/Zack%20gaat%20op%20reis.pdf
* Terra is ziek (algemeen omtrent de klimaatproblematiek):
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/Terra%20is%20ziek_0.pdf

MOS-lesmateriaal:
* virtueel watergebruik voeding:
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/Virtueel%20Waterverbruik%20MP.pdf
* voedsel uit de zee:
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/Voedsel%20uit%20de%20zee%20MP.pdf


CO2-calculator: ook voor thema voeding!
https://www.scholenvoorminderco2.be

MOS-actiefiches:
* soep maken met of zonder ballen:
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/AF10_Soep_met_ballen_DDS_0.pdf
* ik drink slim:
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/AF16_Ik_drink_slim_DDS_0.pdf


EVA vzw: vegetarische voeding: educatief materiaal voor scholen:

https://www.evavzw.be/wat-wij-doen/voor-scholen

GoodPlanet Belgium: educatieve workshops en projecten:
http://www.goodplanet.be/nl/jongeren-scholen/voeding.php


Goodfood@school: AANRADER!
https://www.goodfoodatschool.be/nl/goodfoodschool


Oxfam (eerlijke handel): educatief material voor scholen:
https://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/scholen


VELT: ecologisch tuinieren en voeding:
http://www.velt.be/workshops-voeding
http://www.velt.be/vorming-onderwijs/onderwijs/lager-onderwijs

stadslandbouw: een zeer mooi en goed voorbeeld: Rooffood: kweken van groenten en kruiden op een dak + catering (biologisch en vegetarisch): een echte aanrader!
https://rooffood.be/nl

Vredeseilanden: educatief aanbod voor scholen:
https://www.rikolto.be/nl/doe-mee/op-school


VLACO:
* voedselverlies: http://www.vlaco.be/thuiskringlopen/voedselverlies